Spitsvoet

Bij een spitsvoet zijn de kuitspieren te gespannen waardoor de voet naar beneden wordt getrokken. Mensen met spitsvoeten lijken daarom altijd op hun tenen te lopen. 

Spitsvoet?

Een spitsvoet is een voet die naar beneden wijst. Het lijkt daardoor net alsof je altijd op je tenen loopt. Als je een spitsvoet hebt, kun je je voet niet goed afwikkelen en ontstaat er een afwijkend looppatroon. Hierdoor krijg je pijnklachten en slijten je gewrichten en schoenen sneller. Een spitsvoet kan door verschillende oorzaken ontstaan, maar kan ook aangeboren zijn.

Oorzaken van een spitsvoet

De oorzaak van een spitsvoet kan een zenuw- of spierziekte zijn waarbij de kuitspier zich te veel spant. Daardoor trekt kuitspier je voet omlaag. Het kan ook zijn dat de pees in je enkel te kort is. Meest voorkomend is de oorzaak langere tijd in bed liggen. Bijvoorbeeld bij een ziekte of na een ongeluk. Vooral als de dekens stijf ingestopt zijn of zwaar op de voeten drukken

Oplossing voor deze voetklacht

Voor deze klacht kan een van deze oplossingen u helpen.

 

Klachten bij een spitsvoet

Een spitsvoet kan klachten geven wanneer je loopt. Bij het lopen kan de voet kan niet goed worden afgewikkeld. Bij een normale voetafwikkeling zet je eerst de hiel op de grond, gevolgd door het midden van de voet. Pas daarna raken de tenen de grond. Bij een spitsvoet zet je vaak eerst de tenen op de grond, daarna de middenvoet en pas als laatste de hiel. Door deze verstoorde voetafwikkeling ontstaat een verstoorde looptechniek.

Oplossingen

Als de spitsvoet blijvend is, kunnen wij een hakverhoging in de schoen aanbrengen en daarmee het ontstaan van beenlengteverschil opvangen.
Soms kan door medical taping de functie van de kuitspier gunstig beïnvloed worden. Dit gebeurt vaak door een fysiotherapeut of manueel therapeut.
Bij kinderen kan in sommige gevallen een spitsvoet met een (dynamische) enkel-voetorthese worden behandeld. Jouw arts kan je naar ons doorverwijzen. Wil je een afspraak maken? Het eerste consult is gratis.

 

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!