Gratis voetonderzoek!

20+ jaar ervaring

Met de hand gemaakt

Aangepaste schoenen

Het liefst loop je natuurlijk op je eigen schoenen. Soms heeft je schoen echter een kleine aanpassing nodig, bijvoorbeeld aan de hak of zool, om het draagcomfort verder te verbeteren.

Een orthopedische aanpassing aan confectieschoenen kan bestaan uit aanpassingen aan de binnenkant van de schoen, de schacht, de hak of de zool, eventueel in combinatie met een individueel aangemeten voetbed. Wij kunnen bijvoorbeeld een verschil in beenlengte compenseren, de afwikkeling van de voet verbeteren of meer stabiliteit bieden

Niet alle confectieschoenen zijn geschikt voor orthopedische aanpassing. Het kan dus voorkomen dat jouw schoen niet geschikt is voor een aanpassing. In dat geval zullen wij adviseren om een andere schoen te kiezen voor de orthopedische aanpassing.

Doorverwijzing en vergoeding verzekeraar

Een orthopedische aanpassing aan confectieschoenen wordt vaak voorgeschreven door een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of de huisarts. In de medische indicatie wordt dan vermeld wat het probleem is. Je kunt ook op eigen initiatief een aanpassing aan je confectieschoen laten doen. Let op dat je dan geen recht hebt op een vergoeding van je zorgverzekeraar.

Om (een deel van) de kosten vergoed te krijgen van de zorgverzekering, is een medische indicatie belangrijk. Niet alle voorzieningen die door de specialist worden voorgeschreven, worden echter vergoed door de zorgverzekeraar. De vergoeding kan variƫren van geen vergoeding, een gedeeltelijke vergoeding tot volledige vergoeding. De vergoedingen zijn afhankelijk van je zorgverzekeraar en eigen verzekeringspakket. Het niet-vergoede deel van de kosten is voor jouw eigen rekening.


Houd er rekening mee dat de schoenen onder het basispakket vallen en dat je eigen risico wordt aangesproken door je zorgverzekeraar.

Als (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk is, sturen wij het aanvraagformulier van de betrokken specialist samen met een prijsopgave naar de verzekering. Als de zorgverzekeraar de aanvraag accepteert, ontvangen wij een machtiging. Voor bewoners van AWBZ-instellingen zijn er in bepaalde gevallen geen kosten verbonden aan een schoenaanpassing.

Leveringstermijn

De leveringstermijn van een orthopedische aanpassing aan confectieschoenen is over het algemeen 2 weken. Bij het ophalen van de schoenen wordt een laatste controle uitgevoerd voordat ze worden afgeleverd. Deze controle heeft voornamelijk betrekking op de aangebrachte orthopedische aanpassingen.

Wissel- en herhalingspaar

De meeste zorgverzekeraars vergoeden na drie maanden, na de aanschaf va de eerste orthopedische schoenen, de aanpassing van een extra paar schoenen als wisselpaar. De aanvraag hiervoor verschilt per verzekeraar.

De aangepaste schoenen kunnen na verloop van tijd worden vervangen door een herhalingspaar. De termijn hiervoor varieert per verzekeraar. Voor kinderen tot zestien jaar geldt een herhalingsperiode van negen maanden. In geval van snelle groei of slijtage kan eerder een herhalingspaar worden aangevraagd.

Wanneer er een nieuwe voorziening nodig is omdat de medische indicatie is veranderd, is tussentijdse vergoeding ook mogelijk. Hiervoor kun je terecht bij je specialist.

Wenperiode

Het is verstandig om schoenen waarin een orthopedische aanpassing is aangebracht, de eerste dagen regelmatig af te wisselen met een ander paar schoenen. Je voet moet immers wennen aan de nieuwe stand of ondersteuning. Het is belangrijk om in het begin de voeten niet te overbelasten.

Controle van de nieuwe voorziening

Als je na twee weken nog niet kunt wennen aan de nieuwe schoenen, is het verstandig om terug te komen voor een extra controle. Wanneer er drukplekjes ontstaan waarbij de huid dreigt te beschadigen, dien je altijd zo spoedig mogelijk terug te komen. Met name voor diabetici is een extra controle belangrijk. Deze controle is uiteraard gratis, zelfs als er aanpassingen aan je schoenen nodig zijn.

Als alles naar wens verloopt, adviseren wij om de orthopedische aanpassingen jaarlijks kosteloos te laten controleren op pasvorm, effectiviteit en draagcomfort.

Het is belangrijk om je schoenen goed te onderhouden. Soms kan het echter voorkomen dat er een reparatie nodig is. Tijdens onze spreekuren kun je je maatschoenen bij ons aanbieden voor reparatie. In sommige gevallen kan de reparatie zelfs terwijl je wacht worden uitgevoerd.

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!