Aangepaste schoenen

OVAC orthopedische vervaardiging aan confectieschoenen

Het liefst loopt u natuurlijk op uw eigen schoen. Soms heeft deze schoen een kleine aanpassing nodig, bijvoorbeeld aan de hak of zool om het draagcomfort nog iets meer te verhogen. Orthopedische schoenmakerij Westerhof en Eilers kan de schoen zo voor u aanpassen dat het lopen makkelijker zal worden.

Een orthopedische voorziening aan confectieschoenen oftewel OVAC kan bestaan uit aanpassingen aan de binnenkant van de schoen, de schacht, de hak of de zool, eventueel gecombineerd met een individueel aangemeten voetbed. We kunnen bijvoorbeeld een verschil in beenlengte compenseren, de afwikkeling van de voet bevorderden of meer stabiliteit geven.

Niet alle schoenen zijn geschikt voor het aanbrengen van een orthopedische voorziening. Wij beoordelen de mogelijkheden in elke situatie apart. Het kan voorkomen dat uw schoen niet geschikt is voor een aanpassing. In dat geval zal worden geadviseerd om een andere schoen te kiezen.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken? Dat kan telefonisch op 0513-629128 via [email protected] of online via ons contactformulier

Doorverwijzing en vergoeding verzekeraar

Een orthopedische voorziening in confectieschoenen wordt in veel gevallen voorgeschreven door een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of de huisarts. In het voorschrift (medische indicatie) staat vermeld wat het probleem precies is. U kunt ook op eigen initiatief een aanpassing aan uw confectieschoen laten aanbrengen. In dit laatste geval heeft u geen recht op een vergoeding van uw zorgverzekeraar. Lees de vergoedingen per verzekeraar.

Om (een deel van) de kosten van de aanpassing vergoed te krijgen van de zorgverzekering is een medische indicatie van belang. Niet alle door de specialist voorgeschreven voorzieningen worden echter vergoed door de zorgverzekeraar. De vergoeding kan uiteen lopen van helemaal niets of een gedeeltelijke vergoeding tot een volledige vergoeding van de voorgeschreven voorziening, afhankelijk van de zorgverzekeraar en uw eigen verzekeringspakket. Het niet vergoede deel van de kosten is voor rekening van uzelf. Als u wilt weten hoeveel de vergoeding bij uw verzekeraar is, kunt u contact met hen opnemen. Daarnaast vallen de schoenen in het basis pakket en zal uw eigen risico ook aangesproken worden door uw zorgverzekeraar.

Als een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk is, sturen wij het aanvraagformulier van de betrokken specialist samen met een prijsopgave aan de verzekering. Als de zorgverzekeraar de aanvraag accepteert, ontvangt wij een machtiging. Voor bewoners van AWBZ-instellingen zijn er in bepaalde gevallen geen kosten verbonden aan een schoenaanpassing.

Wissel- en herhalingspaar

Over het algemeen vergoeden de zorgverzekeraars op zijn vroegst drie maanden na het verstrekken van de eerste orthopedische voorzieningen de aanpassing van een extra paar schoenen als wisselpaar. Een wijze waarop zo’n tweede aanpassing moet worden aangevraagd verschilt per verzekeraar.

Het eerste paar aangepaste schoenen mag na enige tijd, indien noodzakelijk, vervangen worden door een herhalingspaar De termijn die daarvoor geldt, verschilt per verzekeraar. Voor kinderen tot zestien geldt een herhalingsperiode van negen maanden. In verband met snelle groei of slijtage kan eventueel eerder een herhalingspaar worden aangevraagd.

Zowel voor wissel- als voor herhalingsparen gelden dezelfde vergoedingsregels als hierboven beschreven. Als er een nieuwe voorziening nodig is omdat de medische indicatie is veranderd, is tussentijdse vergoeding ook mogelijk. Hiervoor kunt u terecht bij uw specialist. Deze zal een nieuwe aanvraag doen voor u.

Leveringstermijn

De leveringstermijn van een orthopedische voorziening in confectieschoenen is in de regel binnen 2 weken. Als u de schoenen ophaalt wordt een laatste controle uitgevoerd voordat de schoenen worden afgeleverd. Deze controle betreft met name de aangebrachte orthopedische voorzieningen. Wij nemen in verband met de garantiebepalingen geen verantwoording voor de schoenen waarin de voorzieningen zijn aangebracht, indien die niet tegelijk door het ons zijn geadviseerd en/of geleverd.

Wen periode

Het is verstandig om schoenen waarin een orthopedische voorziening is aangebracht, de eerste dagen regelmatig even af te wisselen met een ander paar. Uw voet moet tenslotte wennen aan een nieuwe stand of ondersteuning. Het is belangrijk om het gebruik in het begin niet te forceren.

Controle van de nieuwe voorziening

Als u na twee weken nog niet kunt wennen aan de nieuwe voorziening, is het verstandig terug te komen voor extra controle. Als er drukplekjes ontstaan waarbij de huid dreigt te beschadigen, dan moet u altijd zo spoedig mogelijk terugkomen. Met name voor diabetici is in dat geval extra controle van belang. Deze controle is uiteraard gratis, zelfs als er aanpassingen aan uw schoenen nodig zijn.

Voor elders gekochte schoenen kunnen wij geen verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt ook voor de effectiviteit van de aangebrachte voorzieningen, als tijdens het aanmeten een negatief advies is gegeven over de geschiktheid van de schoen. Als alles naar wens verloopt adviseren wij om de orthopedische voorzieningen jaarlijks kosteloos te laten controleren op pasvorm, effectiviteit en draagcomfort.

Reparatie van de schoen

Het is belangrijk om de schoenen goed te onderhouden. Het kan toch zijn dat er een reparatie nodig is. Tijdens onze spreekuren kunt u uw maatschoenen voor reparatie aanbieden. De reparatie kan soms worden uitgevoerd terwijl u wacht.

Uw mening is belangrijk voor ons

Hebben wij een aanpassing gemaakt aan uw schoenen? Wij stellen het zeer op prijs als u uw ervaring met ons wilt delen en de tijd wilt nemen om op onze website uw mening te geven. Wilt u dat uw mening ook zichtbaar is voor onze andere klanten, kunt u ook een referentie invullen  Alvast hartelijk dank!