Gratis voetonderzoek!

20+ jaar ervaring

Met de hand gemaakt

 

Semi-orthopedische schoenen

Semi-orthopedische schoenen, oftewel OSB, worden fabrieksmatig geproduceerd in verschillende uitvoeringen en modellen. De schoenen zijn speciaal voor de orthopedische schoentechniek ontwikkeld en zijn herkenbaar aan het stempel van de Nederlandse Vereniging van Orthopedisch Schoentechnici (NVOS). Wij beschikken over een ruime keuze aan modellen en kleuren voor dames, heren en kinderen. 

 

Aanmeten van de semi-orthopedische schoen

Voor een semi-orthopedische schoen wordt het voorschrift van de specialist vertaald in een voor jou passende oplossing. Hiervoor doen we onderzoek naar je voeten en je looppatroon en bespreken we graag je persoonlijke voorkeuren. De duur van deze afspraak is ongeveer één uur. Tijdens deze afspraak nemen we de maten van je voeten op en maken we een blauwdruk. Daarna kun je een keuze maken uit de verschillende schoenen. Doorgaans is de levertermijn 4 weken na aanmeten.

Wen periode

Tijdens het adviseren, aanmeten, passen en afleveren van semi-orthopedische schoenen is veel aandacht besteed aan de juiste pasvorm. Er zit voldoende ruimte in de schoen om drukplekken te voorkomen. Ook is er rekening mee gehouden dat de voet van vorm verandert tijdens het zitten, staan en lopen. Toch zal het leer van de schoen zich geleidelijk aan moeten aanpassen aan de vorm van je voet. Ook de voet zelf moet wennen aan een nieuwe stand of ondersteuning. Om het draagcomfort van de schoenen zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om het gebruik in het begin niet te forceren.

Het nieuwe paar schoenen moet met zorg worden ingelopen, waarbij je regelmatig afwisselt met een ander paar. Omdat niet elke voet even kwetsbaar is, duurt het inlopen bij de een langer dan bij de ander. Bij de aflevering van je schoenen wordt verteld welk inloopschema je het best kunt gebruiken. Belangrijk is dit schema zorgvuldig te volgen.

Direct na het lopen moeten je voeten steeds worden gecontroleerd op drukplekken. Deze controle is met name voor diabetici van belang.

Controle van de semi-orthopedische schoenen

Als je, ondanks het goed volgen van het inloopschema, toch niet kunt wennen aan de nieuwe schoenen, is het verstandig binnen enkele weken terug te komen voor extra controle. Houd wel rekening met een gewenningsperiode van twee weken of langer, afhankelijk van je individuele tempo van inlopen. Als er drukplekjes ontstaan waarbij de huid dreigt te beschadigen, dan moet je zo spoedig mogelijk terugkomen. Deze controle is uiteraard gratis, zelfs als er aanpassingen aan je schoenen nodig zijn.

Als alles naar wens verloopt, adviseren wij om semi-orthopedische schoenen jaarlijks kosteloos te laten controleren op pasvorm, functionaliteit en draagcomfort.

Reparatie van de schoen

Het is belangrijk om de schoenen goed te onderhouden. Het kan echter voorkomen dat er een reparatie nodig is. Tijdens onze spreekuren kun je je maatschoenen voor reparatie aanbieden. Na telefonisch overleg kan de reparatie soms worden uitgevoerd terwijl je wacht.

Doorverwijzing en vergoeding van de verzekeraar

Semi-orthopedische schoenen worden voorgeschreven door een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg, dermatoloog, verpleeghuisarts, huisarts of een reumatoloog. We maken de schoenen op basis van de medische indicatie, waarin wordt vermeld wat de behoefte is.

De medische indicatie is ook belangrijk om de kosten van de schoenen vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. Wij verzorgen de volledige aanvraag voor jou. Het enige wat we daarvoor nodig hebben, is een aanvraagformulier van de specialist of behandelend arts. Dit formulier hebben we nodig voor het maken van een prijsopgave en het aanvragen van een machtiging. Als de zorgverzekeraar de aanvraag accepteert, ontvangen wij de machtiging. Benieuwd naar de vergoedingen per verzekeraar? 

Eigen bijdrage

Voor semi-orthopedische schoenen is een eigen bijdrage vastgesteld. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en het gekozen verzekeringspakket moet je deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk zelf betalen. De hoogte van de eigen bijdrage verandert jaarlijks. Je kunt hiernaar informeren bij je zorgverzekeraar. Daarnaast vallen de schoenen in het basispakket en zal je eigen risico ook worden aangesproken door je zorgverzekeraar. In bepaalde gevallen vervalt de eigen bijdrageregeling voor bewoners van AWBZ-instellingen.

Wissel- en herhalingspaar

Over het algemeen vergoeden de zorgverzekeraars op zijn vroegst drie maanden na het verstrekken van het eerste paar een extra paar schoenen als wisselpaar. De wijze waarop zo’n wisselpaar moet worden aangevraagd, verschilt per verzekeraar. In je polisvoorwaarden kun je daar meer informatie over vinden.

Het eerste paar semi-orthopedische schoenen mag na enige tijd, indien noodzakelijk, vervangen worden door een herhalingspaar. De termijn die daarvoor geldt, verschilt per verzekeraar. In sommige gevallen is een nieuwe aanvraag door de behandelend specialist nodig, in andere gevallen niet. Ook dit is terug te vinden in je polisvoorwaarden.

Voor kinderen tot zestien jaar geldt een herhalingsperiode van negen maanden. In verband met snelle groei of slijtage kan eventueel eerder een herhalingspaar worden aangevraagd. Zowel voor wissel- als herhalingsparen geldt een eigen bijdrage.

Als er een nieuw paar schoenen nodig is omdat de medische indicatie is veranderd, is tussentijdse vergoeding ook mogelijk. Hiervoor hebben we dan een nieuw aanvraagformulier nodig van je specialist of behandelend arts.

 

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!