Charcot-voet

Een Charcot-voet komt vrijwel alleen voor bij mensen met diabetes. De aandoening kan ontstaan door een simpele blessure, zoals verstappen of zwikken. Een Charcot-voet kan ook ontstaan zonder duidelijke oorzaak. De voet wordt daarna warm, rood en dik en kan van vorm veranderen. Het is belangrijk dat een acute Charcot-voet snel wordt behandeld. 

Wat is een Charcot-voet

Een Charcot-voet, oftewel een ontsteking in de botten, komt vrijwel alleen voor bij mensen met diabetes. Het kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld verstappen, stoten of zwikken. De diabetes kan zenuwschade aan de voet veroorzaken waardoor je voet gevoelloos (polyneuropathie) is en je de breuk in de botten niet voelt. De voet wordt rood, dik, warm en kan zeer pijnlijk zijn.

Wanneer je door blijft lopen op de voet met de breuk kunnen er nieuwe kneuzingen of breuken ontstaan. De voet verliest zijn stevigheid omdat de banden die zorgen voor de onderlinge verbinding tussen de botten geen houvast meer hebben aan het aangetaste bot. Zo ontstaat er een vervorming (doorzakken) van de voet.

Het is dan ook belangrijk dat een Charcot-voet direct wordt behandeld door een specialist.

Oplossing voor deze voetklacht

Voor deze klacht kan een van deze oplossingen u helpen.

 

Verschillende fases van een Charcot-voet

Fase 1 – Acute fase

Om de Charcot-voet met succes te behandelen krijg je gips aangemeten. Dit is om de vervorming van de voet zoveel mogelijk tegen te gaan en om de voet te beschermen. Door het gips wordt de druk verdeeld over de gehele voetzool, zodat de voet goed ondersteund wordt en niet verder inzakt.  De voet kan namelijk alleen herstellen door het nemen van rust.

Fase 2 – Stabilisatiefase

Door de rust vermindert de zwelling en neemt de roodheid en uiteindelijk de temperatuur af. Je voet verandert niet meer van vorm, maar moet nog wel goed beschermd worden. Orthopedische schoenen kunnen hierbij helpen.

Fase 3 – Uitgebluste of chronische fase

De voet is niet meer warm en er is geen roodheid en zwelling meer, ook niet bij belasting. Wondjes kunnen makkelijk ontstaan door de veranderde vorm. Het is belangrijk dat de druk op de voet gelijkmatig verdeeld wordt om beschadigingen aan de voet te voorkomen. Dit kan met behulp van goed passende en ondersteunende schoenen. Op voorschrift van de medisch specialist maken wij deze graag voor je.

Orthopedische schoenen

Na de gipsfase is het belangrijk dat je goed passende orthopedische schoenen draagt. Deze schoenen worden op maat gemaakt door de orthopedisch schoenmaker. Soms is de voet echter zo vervormd, dat het dragen van orthopedische schoenen niet meer mogelijk is en er kans is op het ontstaan van wonden. In dat geval zal de orthopeed een gesprek met je aangaan om een eventuele operatie te bespreken.

 

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!