Platvoeten

Bij een platvoet werken de pezen niet goed samen waardoor er weinig of geen voetboog is. Wanneer mensen platvoeten hebben, kunnen de voeten naar de binnenkant rollen bij het staan en lopen. Dit wordt ook wel overpronatie genoemd en kan er ook voor zorgen dat de voeten naar buiten wijzen. 

Wat is een platvoet

Een platvoet, ook wel pes planus genoemd, is een voet waarbij er geen holte is in de voetboog. De voetboog aan de binnenzijde van de voet raakt de grond.

Een platvoet is een  vaak voorkomende afwijking die pijn en vermoeidheid in de voet en benen kunnen veroorzaken. Er zijn twee soorten platvoeten; de stijve platvoet en de soepele platvoet.

De soepele platvoet heeft een voetboog wanneer de voet niet belast wordt. Een stijve platvoet heeft dit niet. De soepele platvoet is in de meeste gevallen geen platvoet, maar een voet die naar binnen toe kantelt. De zogeheten valgus-voet

Oorzaak van een platvoet

Een soepele platvoet wordt vaak veroorzaakt door een disbalans in de spieractiviteit van de voeten en benen. Het doorzakken van de voetboog kan worden veroorzaakt door slappe banden, spieren en pezen en de grootte van sommige voetbotjes.

Stijve platvoeten zijn meestal het gevolg van een aangeboren afwijking. De platte voetboog wordt veroorzaakt doordat gewrichten in de voet anders staan of doordat voetbotjes vergroeid zijn. Naar mate je ouder wordt zal de voetboog steeds lager worden. Op latere leeftijd ontstaan meer klachten aan voeten, benen en rug.

Oplossing voor deze voetklacht

Voor deze klacht kan een van deze oplossingen u helpen.

 

Klachten bij een platvoet

Het is normaal dat bij de geboorte het kind platte voeten heeft. Dit verhoogt de stabiliteit bij het maken van de eerste stapjes. Rond het zesde levensjaar trekt de voetboog langzaam recht. Bij twaalf jaar is de voetboog volledig ontwikkeld en dient deze een normale hoogte te hebben.

Oplossing voor een platvoet

Mensen met platte voeten hebben een groter risico op het ontwikkelen van blessures. Goede schoenen en extra ondersteuning door middel van steunzolen kunnen de voet zo ondersteunen dat de kans op het krijgen van blessures wordt verkleind.

Bij volwassenen is het niet mogelijk om de stand blijvend te corrigeren middels steunzolen. Bij een forse afwijking kunnen wij op maat gemaakte orthopedische schoenen adviseren.

 

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!