Hallux Valgus

Bij een hallux valgus is er sprake van een standsafwijking van de grote teen naar buiten. De grote teen staat hierdoor scheef en er ontstaat een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet/grote teen. Hallux valgus is de meest voorkomende aandoening van de voet bij volwassenen. 

Wat is een Hallux Valgus

Hallux is de Latijnse benaming voor grote teen. Hallux Valgus is een afwijking waarbij de grote teen richting de andere tenen komt te staan. Het middenvoetsbeentje voor de grote teen staat naar buiten toe. Hierbij ontstaat een botbobbel die pijn kan doen. Deze bobbel zit aan de buitenkant van de grote teen.

De standsafwijking van de teen zorgt voor problemen bij het dragen van schoenen. Door de pijnlijke knobbel en geïrriteerde huid kunnen er klachten ontstaan tijdens het lopen. Vaak is de knobbel rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen. Door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming wordt de beweeglijkheid van de grote teen beperkt en kunnen er klachten ontstaan. 

Er bestaan 2 vormen van Hallux Valgus. De juveniele vorm die al in de jonge jaren ontstaat, en de volwassen vorm, die op latere leeftijd optreedt. Deels is dit erfelijke bepaald.

Oorzaak van een Hallux Valgus

Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een Hallux valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. Een Hallux Valgus komt het meest voor bij vrouwen. Het dragen van hoge hakken en te smalle schoenen hebben een aandeel in het ontwikkelen van een Hallux Valgus.

Oplossing voor deze voetklacht

Voor deze klacht kan een van deze oplossingen u helpen.

Klachten bij een Hallux Valgus

Veel mensen met een Hallux Valgus hebben geen pijn. Wanneer er wel pijnklachten zijn ontstaan deze vaak bij de knobbel (bunion) die door druk van de schoen geïrriteerd raakt. Er ontstaat een pijnlijke, rode slijmbeursontsteking. Ook kan er door de scheve stand van de grote teen een drukplek ontstaan door beknelling van de tweede teen. Bovendien ervaren veel mensen pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet en/of drukpijn aan de botaangroei. 

Oplossing voor een Hallux Valgus

Meestal is het advies om wijdere schoenen te dragen met lage hakken. De behandeling van hallux valgus bestaat uit het aanmeten van steunzolen, schoenen met daarin een orthopedische aanpassing, het eventueel aanmeten van semi-orthopedische schoenen of orthopedische schoenen. Wanneer er ernstige pijnklachten ontstaan, kan een operatieve ingreep ook een mogelijkheid zijn.

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!