Hallux Valgus

Wat is een Hallux Valgus

Het Latijnse woord voor grote teen is Hallux. Hallux Valgus iOSWE Hallux Valguss een afwijking waarbij de grote teen richting de andere tenen komt te staan. Het middenvoetsbeentje voor de grote teen staat naar buiten toe. Hierbij ontstaat een botbobbel die pijn kan doen. Deze bobbel, oftewel bunion, zit aan de buitenkant van de grote teen.

Er bestaan 2 vormen. De juveniele vorm die al in de jonge jaren ontstaat, en de volwassen vorm, die op latere leeftijd optreedt. Deels is dit erfelijke bepaald.

Oorzaak van een Hallux Valgus

Een Hallux Valgus komt het meest voor bij vrouwen. Te smalle damesschoenen en hakken hebben waarschijnlijk een aandeel in het ontwikkelen van een Hallux Valgus.

Klachten bij een Hallux Valgus

Veel mensen met een Hallux Valgus hebben geen pijn. Als dit optreedt, is dat meestal bij de bunion die door druk van de schoen geïrriteerd raakt. Er ontstaat een pijnlijke, rode slijmbeursontsteking. Ook kan door de scheve stand van de grote teen, pijn optreden of een drukplek ontstaan door beknelling van de tweede teen.

Oplossing voor een Hallux Valgus

Meestal is het advies om wijdere schoenen te dragen met lage hakken. Een oplossing kan ook steunzolen zijn. Wanneer er ernstige pijn ontstaat, kan een operatieve ingreep een mogelijkheid zijn.