Knikvoet

Bij een knikvoet staan de hielen niet recht op de grond, maar overmatig scheef (X-stand). Hierdoor wordt de hiel schuin belast en staat de achillespees scheef. 

Wat is een knikvoet

Bij een knikvoet staan de hielen staat niet recht op de grond, maar overmatig scheef (X-stand). Er kan hierbij sprake zijn van een verslapping van de spieren en banden tussen het onderbeen en de voet. Daardoor knikt de voet naar binnen (valgusstand). Vaak wordt er dan ook over X-benen gesproken. Door de onjuiste belasting worden spieren en banden zwaar belast, dat geldt vooral voor de binnenzijde van de knie en de binnenmeniscus. 

Knikvoeten zijn in de peuterjaren normaal. Na het 6e levensjaar horen de voeten juist te staan. Een knikvoet gaat veelal samen met een valgusstand van de voet. Ook deze voetafwijking komt frequent voor bij kinderen

Oorzaak van een knikvoet

De oorzaak van een knikvoet kan gezocht worden in overgewicht, overbelasting, verlamming of zwakke banden.

Vaak kan de oorzaak voor knikvoeten op volwassen leeftijd worden gezocht in een verkeerde belasting, onvoldoende spierkracht en onjuiste belasting van de voet. Dit kan komen dooe bijvoorbeeld te weinig beweging in combinatie met overgewicht of door onjuiste belasting van de voet door instabiele schoenen. Andere oorzaken kunnen verwondingen of ontstekingen zijn.

Oplossing voor deze voetklacht

Voor deze klacht kan een van deze oplossingen u helpen.

 

Klachten bij een knikvoet

Knikvoeten worden pas een probleem wanneer de banden en spieren ernstige verslapt zijn en de botten niet meer in de juiste stand gehouden worden. Scheenbeen- en knie klachten zijn de meest voorkomende klachten. Maar je kunt bij knikvoeten ook last krijgen van de knieen, heupen en zelfs de onderrug.

Oplossing voor een knikvoet

Wanneer je last hebt van knikvoeten kunnen goed passende schoenen met een orthopedische voorziening de voeten weer in balans brengen. Soms is een corrigerende steunzool voldoende.

 

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!