Holvoet

OSWE HolvoetWat is een holvoet

Kenmerk is een hoge wreef en voetboog. De tenen trekken geleidelijk in een kromme positie. Het hielbeen is naar binnen gedraaid en naar buiten gekanteld waarbij de voet steunt op de buitenrand. Een holvoet kan erfelijk zijn.

De spieren worden dunner (atrofisch), doordat ze minder gebruikt worden. Ook worden gevoelssignalen onvoldoende doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor kunnen afwijkingen in het gevoel ontstaan (bijvoorbeeld een verminderd pijngevoel). Holvoeten komen verder vaker voor bij spina bifida (open ruggetje). De holvoet gaat meestal samen met naar buiten kanteling van de hiel, wat kan leiden tot balansproblemen.

Als een kind holvoeten heeft, is het verstandig om na te gaan of dit aangeboren is of een probleem is dat later is ontstaan. Bij kinderen kunnen holvoeten een eerste uiting van de spierziekte HMSN zijn. Bij HMSN bereiken de signalen van het centrale zenuwstelsel de spieren niet meer of onvoldoende. Dit omdat de zenuwvezels zijn aangetast, waardoor de kracht van de spieren afneemt.

Oorzaak van een holvoet

Bij een holvoet is de afstand tussen de bal van de voet en het hielbeen kleiner dan normaal, waardoor de peesplaat die onder de voet loopt korter is en meer gespannen staat.

In principe kan iedere spier- of zenuw- of hersenaandoening ervoor zorgen dat de spieren niet goed meer functioneren. Ook kan een breuk in het onderbeen ervoor zorgen dat de spieren worden afgebroken en hierdoor niet meer functioneren. Soms ligt het probleem in de tussenbotspiertjes.
In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak te vinden.

Klachten bij een holvoet

Mensen met een holvoet hebben vaak de volgende klachten:door je enkels zwikken, een onstabiel gevoel, teenproblemen, eelt en likdoorns. Soms gaat de pijn door in knie, nek, heup en rug. Hamer- of klauwtenen kunnen ontstaan.

Ook kan je hielbeen naar buiten kantelen, wat invloed kan hebben op de hoek waarmee de achillespees vast zit aan je hielbeen. Hierdoor kan een slijmbeursontsteking of een botuitsteeksel ontstaan op de plaats van aanhechting, oftewel Haglund Exostose.

Ook voor de knie, heup en rug heeft deze voetstand gevolgen. Door stugheid van de holvoet vindt tijdens het lopen te weinig schokdemping plaats en knieklachten kunnen ontstaan. Als de holvoet niet stug is maar soepel, maakt de voet tijdens lopen en sporten juist een overdreven beweging naar binnen. Klachten aan spieren of pezen (achillespeesontsteking, peesplaatontsteking) of een hielspoor kunnen een gevolg zijn.

Bij een holvoet staan de voetwortelbeentjes verticaler dan in een normale voet. De druk op de bal van de voet wordt hierdoor extra verhoogd, wat vaak voorvoetklachten, eeltvorming en/of likdoorns onder de bal van de voet geeft. Ook aan de bovenkant van de tenen kunnen likdoorns ontstaan door de druk van de schoen tegen de geklauwde tenen.

Oplossing voor een holvoet

Met een soepele holvoet ervaar je meestal weinig problemen. Toch is het vinden van een passende schoen niet eenvoudig. Holvoeten passen het best in schoenen die breed en diep zijn. De wreef en de bal mogen niet afgekneld worden. Voor pijnlijke plekken kan een op maat gemaakte steunzool uitkomst bieden. Deze geeft meer stabiliteit tijdens het lopen en voor een optimale drukverdeling onder de voet.

Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen naar ons.