Gratis voetonderzoek!

20+ jaar ervaring

Met de hand gemaakt

 

Voorlopige orthopedische schoenen

Een voorlopige orthopedische schoen (VLOS), ook wel revalidatieschoen genoemd, is een tijdelijke schoen waarin alle noodzakelijke orthopedische schoenvoorzieningen zijn verwerkt. Deze schoenen worden voorgeschreven om je voeten te beschermen, eventueel te ondersteunen en eventuele wonden te ontlasten, zolang je nog geen definitieve schoenen kunt dragen. Ze worden ook gebruikt als je voetproblemen nog sterk veranderen.

De voorlopige orthopedische schoen (VLOS) wordt op maat gemaakt, meestal van Iscaflor. Alle benodigde orthopedische voorzieningen kunnen erin worden aangebracht om je voeten zo goed mogelijk te ondersteunen. Op deze manier kun je verantwoord blijven bewegen, zelfs als het verdere verloop van je voetproblemen nog niet bekend is. Omdat de tijdelijke schoenen snel kunnen worden gemaakt (ongeveer 2 weken productietijd), kun je snel beginnen met je revalidatie.

Voorschrijving van een specialist

De voorlopige orthopedische schoenen worden voorgeschreven door een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of een dermatoloog. Een confectie-verbandschoen kan ook worden voorgeschreven door je huisarts. In het voorschrift (medische indicatie) staat vermeld wat het probleem is. De medische indicatie is ook belangrijk om de kosten vergoed te krijgen door je zorgverzekering.

De vergoeding voor voorlopige orthopedische schoenen wordt bepaald door een eigen bijdrage. Afhankelijk van je zorgverzekeraar en het gekozen verzekeringspakket moet je deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk zelf betalen. Dit wordt in rekening gebracht bij de aflevering van de schoenen. We hebben een pinautomaat beschikbaar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de VLOS volledig. Als je wilt weten wat van toepassing is op jouw situatie, kun je hierover contact opnemen met je zorgverzekeraar. Daarnaast vallen de schoenen in het basispakket en zal je eigen risico ook worden aangesproken door je zorgverzekeraar. In bepaalde gevallen vervalt de eigen bijdrage voor bewoners van AWBZ-instellingen.

Herhaling

Een voorlopige orthopedische schoen moet ten minste 3 tot 6 maanden worden gedragen voordat je eventueel een vervolgverstrekking kunt aanvragen bij de zorgverzekeraar. Dit is echter niet altijd noodzakelijk en hangt af van hoe de voetproblematiek zich ontwikkelt. Vaak wordt na de voorlopige schoen een orthopedische schoen (OSA) of een semi-orthopedische schoen (OSB) voorgeschreven. In sommige gevallen is het mogelijk om na herstel weer op je eigen confectieschoenen te lopen, eventueel met aanpassingen die wij voor je kunnen verzorgen.

Aanmeten van de voorlopige orthopedische schoenen

Het aanmeten van de VLOS gebeurt alleen voor de voet die deze tijdelijke schoenvoorziening medisch gezien nodig heeft. Als beide voeten problemen hebben, worden er twee voorlopige orthopedische schoenen voorgeschreven en aangemeten. De schoentechnische voorzieningen in een voorlopige orthopedische schoen worden volledig op maat gemaakt. We beginnen met een onderzoek van de voet en een analyse van je looppatroon om te bepalen welke voorzieningen er in de voorlopige schoen moeten worden aangebracht.

Het aanmeten duurt ongeveer één uur. Na het aanmeten wordt direct een afspraak gemaakt voor het passen, een week later. Tijdens het passen wordt de vorm gecontroleerd en kan de leest indien nodig nog worden aangepast. Daarna wordt een afleverafspraak gemaakt.

Als er slechts aan één voet een voorlopige orthopedische schoen nodig is, kan er een hoogteverschil ontstaan tussen de voorlopige schoen en je eigen confectieschoen aan de andere voet. Bij het passen moet je dan ook je gewone schoen meenemen, zodat het eventuele hoogteverschil kan worden beoordeeld. Indien nodig kan de hoogte van de gewone schoen worden aangepast.

Wennen aan de schoen

Na aflevering van de VLOS zal de voorschrijvende arts altijd de verstrekking controleren. Hiervoor kun je, eventueel in overleg met ons, een afspraak maken. Deze controle is nodig omdat het vaak gaat om ernstige of instabiele voetproblemen bij een voorlopige orthopedische schoen.

Tijdens het aanmeten, passen en afleveren van de voorlopige orthopedische schoenen is veel aandacht besteed aan de juiste pasvorm. Er is voldoende ruimte in de schoen om drukplekken te voorkomen, zelfs als je voet nog in verband zit. Vraag aan je verzorgende of de voet, indien mogelijk, steeds met dezelfde hoeveelheid verbandmiddelen kan worden verbonden, zodat de schoen goed past. Er is rekening gehouden met het feit dat je voet van vorm verandert tijdens het zitten, staan en lopen.

De voet moet echter wennen aan de belasting, een nieuwe stand of ondersteuning. Direct na het lopen en in ieder geval dagelijks moet je je voeten controleren op drukplekken of huidverkleuringen. Als er verband om je voet zit, moet je de huid controleren tijdens het verschonen van het verband. Als je huidverkleuringen of drukplekjes constateert, moet je zo snel mogelijk terugkomen.

Controle van de voorlopige orthopedische schoenen

Als je na twee weken niet kunt wennen aan de voorlopige schoenen, is het verstandig om contact met ons op te nemen voor een extra controle. Deze controle is uiteraard gratis, zelfs als er aanpassingen aan je schoenen nodig zijn.

Het is belangrijk om de schoenen goed te onderhouden, maar het kan toch voorkomen dat er een reparatie nodig is. Tijdens onze spreekuren kun je je schoenen ter reparatie aanbieden. Na telefonisch overleg kan de reparatie soms worden uitgevoerd terwijl je wacht.

 

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!