Metatarsalgie

Bij metatarsalgie zijn er pijnklachten aan de onderkant van de voorvoet, vlak voor de plek waar de tenen beginnen. De klachten spelen met name op tijdens het lopen of staan.

 

Wat is metatarsalgie

Metatarsalgie is een algemene benaming voor pijn in het voorste deel van je voet onder de koppen van je middenvoetsbeentjes. Dit is het gebied aan de zool van je voet, net voor de tenen. Dit gebied wordt ook wel de bal van je voet genoemd.

Bij metatarsalgie is er sprake van overbelasting. Door de overbelasting op een of meer kopjes van de middenvoetsbeentjes kunnen de pezen en het botvlies rond de kopjes ontstoken raken en klachten geven. Soms ontstaan op de plek waar de druk verhoogd is ook eeltplekken of likdoorns.

Oorzaak van metatarsalgie

De oorzaak van pijn in de voorvoet kan komen door een holvoetvorm. Of door een korter middenvoetsbeentje van de grote teen ten opzichte van de andere middenvoetsbeentjes. Ook diabetes kan schade aan de zenuwen in de voet veroorzaken. Daarnaast speelt overgewicht vaak een rol.

Deze voetproblemen komen ook voor bij sporten en werkzaamheden waarbij je lang moet staan. Als er vaak te krappe schoenen of schoenen met hoge hakken gedragen worden, kan eelt ontstaan onder de bal van de voorvoet. Hoe meer eelt, hoe hoger de druk en hoe pijnlijker het lopen wordt. Vaak is metatarsalgie dus een combinatie van factoren.

 

Oplossing voor deze voetklacht

Voor deze klacht kan een van deze oplossingen u helpen.

Klachten bij metatarsalgie

Metatarsalgie of voorvoetklachten kunnen een stekende pijn in de bal van de voet bij staan, wandelen en sporten geven of een branderig gevoel, vooral als je schoenen met hoge hakken draagt.

  • Pijn in de voorvoet
  • Pijnklachten tijdens het lopen en staan
  • Pijnklachten wanneer er na inactiviteit weer wordt bewogen
  • Gezwollen voorvoet door vochtophoping
  • Eeltplekken of likdoorns
  • Tintelingen in de tenen

Oplossing voor metatarsalgie

Bij metatarsalgie is het belangrijk dat je tenen zich vrij kunnen bewegen, dus is het belangrijk om de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes te verminderen. Zorg voor goede schoenen, vooral als je gaat fietsen of sporten. Soms zijn schoenen met lage hakken en een ruime neus al voldoende om het probleem op te lossen Ook schoenen met een extra demping kunnen de pijn verzachten. Wanneer je veel pijnklachten ervaart kunnen speciale steunzolen een uikomst bieden.

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!