Metatarsalgie

Wat is metatarsalgie

Metatarsalgie is een algemene benaming voor pijn in het voorste deel van je voet onder de koppen van je middenvoetsbeentjes. Dit is het gebied aan de zool van je voet, net voor de tenen. Dit gebied wordt ook wel de bal van je voet genoemd.OSWE Metatarsalgie

Oorzaak van metatarsalgie

De oorzaak van pijn in de voorvoet kan komen door een holvoetvorm. Of door een korter middenvoetsbeentje van de grote teen ten opzichte van de andere middenvoetsbeentjes. Ook diabetes kan schade aan de zenuwen in de voet veroorzaken. Daarnaast speelt overgewicht vaak een rol.

Deze voetproblemen komen ook voor bij sporten en werkzaamheden waarbij je lang moet staan. Als er vaak te krappe schoenen of schoenen met hoge hakken gedragen worden, kan eelt ontstaan onder de bal van de voorvoet. Hoe meer eelt, hoe hoger de druk en hoe pijnlijker het lopen wordt. Vaak is metatarsalgie dus een combinatie van factoren.

Klachten bij metatarsalgie

Metatarsalgie of voorvoetklachten kunnenĀ een stekende pijn in de bal van de voet bij staan, wandelen en sporten geven of een branderig gevoel, vooral als je schoenen met hoge hakken draagt.

Oplossing voor metatarsalgie

  • Je tenen moeten zich vrij kunnen bewegen, dus is het belangrijk om de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes te verminderen.
  • Zorg voor goede schoenen, vooral als je gaat fietsen of sporten. Soms zijn schoenen met lage hakken en een ruime neus al voldoende om het probleem op te lossen
  • Schoenen met een extra demping kunnen de pijn verzachten of speciale steunzolen