Orthopedische schoenen

werkplaats OSWEMet voeten die niet in een standaard confectie schoen passen kan het al een opgave zijn om gewoon een stukje te lopen. In veel gevallen is dat te verbeteren door het dragen van orthopedische maatschoenen. Schoenen die speciaal gemaakt zijn voor de vorm van uw voet, kunnen u helpen in het dagelijks leven makkelijker te bewegen.

Orthopedische maatschoenen oftewel OSA, zijn handmatig gemaakte schoenen, waarin orthopedische voorzieningen zijn aangebracht. Deze schoenen worden op maat gemaakt, passend bij uw behoefte maar ook persoonlijke smaak. U heeft de keuze uit veel verschillende kleuren, materialen en modellen. Uiteraard is de voorgeschreven orthopedische voorzieningen en de vorm van de voet bepalend voor de grenzen van wat mogelijk is. Maar binnen deze grenzen gaan we de uitdaging graag met u aan om met moderne technieken, creativiteit en vakmanschap een model te creëren, dat zoveel mogelijk tegemoetkomt aan uw wensen.

Maak een afspraak

Doorverwijzing en vergoeding voor orthopedische schoenen

Orthopedische maatschoenen worden voorgeschreven door een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg of een reumatoloog. Wij maken de schoenen op grond van de medische indicatie, waarin wordt vermeld wat de behoefte is. De medische indicatie is ook van belang om de kosten van de schoenen vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. De volledige aanvraag verzorgen wij voor u. Het enige wat wij daar voor nodig hebben is een aanvraagformulier van de specialist. Dit formulier hebben we nodig voor het maken van een prijsopgave en het aanvragen van een machtiging. Als de zorgverzekeraar de aanvraag accepteert, ontvangen wij de machtiging. Bekijk het dekkingsoverzicht van verzekeraars hier.

Eigen bijdrage

Voor orthopedische maatschoenen is een eigen bijdrage vastgesteld. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en het gekozen verzekeringspakket moet u deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk zelf betalen. De hoogte van de eigen bijdrage verandert jaarlijks. U kunt hiernaar bij uw zorgverzekeraar informeren. Daarnaast vallen de schoenen in het basis pakket en zal uw eigen risico ook aangesproken worden door uw zorgverzekeraar.

In bepaalde gevallen vervalt de eigen bijdrageregeling voor bewoners van AWBZ-instellingen.

Maak een afspraak

Hoe gaan wij te werk?

Aanmeten van de schoen

Voor een orthopedische maatschoen wordt het voorschrift van de specialist vertaald in een voor u passende oplossing. Hiervoor doen we onderzoek naar uw voeten en uw looppatroon en bespreken we graag uw persoonlijke voorkeuren. De duur van deze afspraak is ongeveer een uur. Met de gegevens van het aanmeten gaan we een doorzichtige folie schoen maken. Bekijk onderstaand filmpje om te zien hoe het aanmeten werkt:

Passen van de doorzichtige folie schoen

Bij het aanmeten wordt zo mogelijk meteen een afspraak gemaakt voor het passen van de doorzichtige folieschoen. Bij het passen worden de pasvorm en het effect van de schoen op het lopen bekeken. Dit laatste kan eventueel ook samen met de specialist worden beoordeeld. In sommige gevallen kan de doorzichtige folie schoen een bepaalde periode thuis worden uitgeprobeerd, eventueel samen met een fysiotherapeut. Tijdens het passen worden ook de kleur, het materiaal en het model van de schoen samen met u definitief bepaald. De keuze hierin is ruim.

Een maatschoen maken…hoe gaat dat dan?

In een filmpje gemaakt door onze schoenleverancier Choose your Shoes, kunt u een indruk krijgen van de stappen die doorlopen worden om uw nieuwe maatschoen te maken. Kijk dit filmpje hoe wij uw schoenen maken.

Wij laten onze orthopedische schoenen maken in de Filipijnen. Wij vertellen u hier graag meer over op onze informatiepagina.

Wilt u uw schoen zelf designen?

Heeft u zelf reeds een idee over het design van de schoen? Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden. Wilt u voorbeelden bekijken? Klik hier voor de modellen van Choose Your Shoes.

Leveringstermijn

Na het passen wordt een afleverafspraak gemaakt. De levertijd is gemiddeld tussen de 9 en 11 weken, afhankelijk van een testperiode thuis. In deze periode worden de schoenen gemaakt.  De laatste controle vindt plaats. Als alles helemaal naar wens is, kunt u de schoenen meenemen naar huis.

Maak een afspraak

Uw nieuwe orthopedische schoenen

In de onderstaande alinea’s worden de stappen uitgelegd die gepaard gaan met de aanschaf van (nieuwe) orthopedische schoenen. Hierin is de wen periode van belang, de controle van de schoenen, wissel- en herhalingspaar en tot slot eventuele reparatie of aanpassingen.

Wen periode

Tijdens het adviseren, aanmeten, passen en afleveren van orthopedische maatschoenen is veel aandacht besteed aan de juiste pasvorm. Er zit voldoende ruimte in de schoen om drukplekken te voorkomen. Ook is er rekening mee gehouden dat de voet van vorm verandert tijdens het zitten, staan en lopen. Toch zal het leer van de schoen zich geleidelijk aan moeten passen aan de vorm van uw voet. Ook de voet zelf moet wennen aan een nieuwe stand of ondersteuning. Om het draagcomfort van de schoenen zo groot mogelijk te maken is het belangrijk om het gebruik in het begin niet te forceren.

Het nieuwe paar schoenen moet met zorg worden ingelopen, waarbij u regelmatig afwisselt met een ander paar. Omdat niet elke voet even kwetsbaar is, duurt het inlopen bij de een langer dan bij de ander. Bij de aflevering van uw schoenen wordt verteld, welk inloopschema u het best kunt gebruiken. Belangrijk is dit schema zorgvuldig te volgen.
Direct na het lopen moeten de voeten steeds worden gecontroleerd op drukplekken. Deze controle is met name voor diabetici van belang.

Controle van de nieuwe schoenen

Als u, ondanks het goed volgen van het inloopschema, toch niet kunt wennen aan de nieuwe schoenen, is het verstandig binnen enkele weken terug te komen voor extra controle. Houd wel rekening met een gewenningsperiode van twee weken of langer, afhankelijk van uw individuele tempo van inlopen. Als er drukplekjes ontstaan waarbij de huid dreigt te beschadigen, dan moet u altijd zo spoedig mogelijk terugkomen. Deze controle is uiteraard gratis, zelfs als er aanpassingen aan uw schoenen nodig zijn

Als alles naar wens verloopt adviseren wij om orthopedische maatschoenen jaarlijks kosteloos te laten controleren op pasvorm, functionaliteit en draagcomfort.

Wissel- en herhalingspaar

Over het algemeen vergoeden de zorgverzekeraars op zijn vroegst drie maanden na het verstrekken van het eerste paar een extra paar maatschoenen als wisselpaar. De wijze waarop zo’n wisselpaar moet worden aangevraagd verschilt per verzekeraar. In uw polisvoorwaarden kunt u daar meer informatie over vinden

Het eerste paar orthopedische schoenen mag na enige tijd, indien noodzakelijk, vervangen worden door een herhalingspaar. De termijn die daarvoor geldt, verschilt per verzekeraar. In sommige gevallen is een nieuwe aanvraag door de behandelend specialist nodig, in andere gevallen niet. Ook dit is terug te vinden in uw polisvoorwaarden.
Voor kinderen tot zestien geldt een herhalingsperiode van negen maanden. In verband met snelle groei of slijtage kan eventueel eerder een herhalingspaar worden aangevraagd. Zowel voor wissel- als voor herhalingsparen geldt een eigen bijdrage.

Als er een nieuw paar schoenen nodig is omdat de medische indicatie is veranderd, is tussentijdse vergoeding ook mogelijk. Hiervoor hebben wij dan een nieuw aanvraag formulier nodig van uw specialist.

Reparatie van de orthopedische schoen

Het is belangrijk om de schoenen goed te onderhouden. Het kan toch zijn dat er een reparatie nodig is. Tijdens onze spreekuren kunt u uw maatschoenen voor reparatie aanbieden. Na telefonisch overleg kan de reparatie soms worden uitgevoerd terwijl u wacht.

Uw mening is belangrijk voor ons

Hebben wij u geholpen met een nieuw paar orthopedische schoenen of een reparatie?  Wij stellen het zeer op prijs als u uw ervaring met ons wilt delen en de tijd wilt nemen om op onze website uw mening te geven. Wilt u dat uw mening ook zichtbaar is voor onze andere klanten, kunt u ook een referentie invullen  Alvast hartelijk dank!