Doorgezakte voet

Bij een doorgezakte voet of spreidvoet, is de voorvoetboog doorgezakt. De kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen. Daardoor staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet breder, platter en gaat knellen in de schoen.

 

Last van een doorgezakte voet?

Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie. Met een brede voorvoet loop je ook kans op scheefstand van de grote teen, oftewel Hallux Valgus.

Oorzaak van een doorgezakte voet

De oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook leeftijd kan er mee te maken hebben. Andere oorzaken kunnen overbelasting door schoenen met hoge hakken, te smalle schoenen, overgewicht of reuma zijn. Bij jongeren die te smalle schoenen dragen, is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand komt te staan. Hierdoor is er gevaar voor een verkromming van de grote teen.

Doorgezakte voeten kunnen ook een gevolg zijn van gewichtstoename en een veranderende hormoonhuishouding bij zwangerschap. De klachten die hierbij horen zijn zeer verschillend. Het kan gaan om zenuwklachten, om spierklachten zoals overbelasting, maar ook de gewrichten kunnen pijnlijk worden. Na de bevalling kunnen de pijnklachten weg trekken, maar het is ook mogelijk dat de klachten blijven, aangezien de voet doorgezakt blijft.

 

Oplossing voor deze voetklacht

Voor deze klacht kan een van deze oplossingen u helpen.

Oplossing voor een doorgezakte voet

Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet. Een betere verdeling van de druk van de voet zorgt ervoor dat je minder pijn voelt, waardoor het lopen comfortabeler wordt. Om een betere verdeling de druk te krijgen is het belangrijk om de steunzolen te vormen naar jouw voet vormen. Hieronder een aantal tips voor een doorgezakte voet.

  • Draag altijd goede schoenen. De zolen mogen niet te dun zijn.
  • Draag geen smalle schoenen en geen hoge hakken.
  • Kies voor schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet.
  • Een op maat gemaakte steunzool kan een oplossing bieden.

Afspraak maken?

Wij staan voor je klaar! Plan een afspraak via onze afspraak planner en we nemen zo snel mogelijk contact op om jouw afspraak te bevestigen!