Doorgezakte voorvoet

Wat is een doorgezakte voorvoet

Bij een spreidvoet, oftewel doorgezakte voorvoet, is de voorvoetboog doorgezakt. DOSWE doorgezakte voorvoete kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken naar onderen. Daardoor staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet breder, platter en gaat knellen in de schoen.

Met een brede voorvoet loop je ook kans op scheefstand van de grote teen, oftewel Hallux Valgus.

Oorzaak van een doorgezakte voorvoet

De oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook leeftijd kan er mee te maken hebben. Andere oorzaken kunnen overbelasting door schoenen met hoge hakken, te smalle schoenen, overgewicht of reuma zijn

Bij jongeren die te smalle schoenen dragen, is de kans groot dat de grote teen in een hoekstand komt te staan. Hierdoor is er gevaar voor een verkromming van de grote teen.

Doorgezakte voeten kunnen ook een gevolg zijn van gewichtstoename en een veranderende hormoonhuishouding bij zwangerschap. De klachten die hierbij horen zijn zeer verschillend. Het kan gaan om zenuwklachten, om spierklachten zoals overbelasting, maar ook de gewrichten kunnen pijnlijk worden. Na de bevalling kunnen de pijnklachten weg trekken, maar het is ook mogelijk dat de klachten blijven, aangezien de voet doorgezakt blijft.

Klachten bij een doorgezakte voorvoet

Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan.

Het kan voorkomen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.

Oplossing voor een doorgezakte voorvoet

Een op maat gemaakte steunzool kan de voet corrigeren en zorgen voor een betere verdeling van de druk van de voet.

Tips bij een doorgezakte voorvoet

  • Draag altijd goede schoenen. De zolen mogen niet te dun zijn.
  • Draag geen smalle schoenen en geen hoge hakken.
  • Kies voor schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet.
  • Een op maat gemaakte steunzool kan een oplossing bieden.

 

 

.