Semi-orthopedische schoenen

Semi-orthopedische schoenen, oftewel OSB, worden fabrieksmatig geproduceerd in verschillende uitvoeringen en modellen. De schoenen zijn speciaal voor de orthopedische schoentechniek ontwikkeld en zijn herkenbaar aan het stempel van de Nederlandse Vereniging van Orthopedisch Schoentechnici (NVOS).

Wij beschikken over een ruime keuze aan modellen en kleuren voor dames, heren en kinderen. Kijkt u voor de mogelijkheden rechts op de pagina bij de modellen

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken? Dat kan telefonisch op 0513-629128 via [email protected]of online via ons contactformulier

Doorverwijzing en vergoeding van de verzekeraar

Semi-Orthopedische schoenen worden voorgeschreven door een revalidatiearts, een orthopedisch chirurg, dermatoloog, verpleeghuisarts, huisarts of een reumatoloog. Wij maken de schoenen op grond van de medische indicatie, waarin wordt vermeld wat het behoefte is.

De medische indicatie is ook van belang om de kosten van de schoenen vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. De volledige aanvraag verzorgen wij voor u. Het enige wat wij daar voor nodig hebben is een aanvraagformulier van de specialist of behandelend arts. Dit formulier hebben we nodig voor het maken van een prijsopgave en het aanvragen van een machtiging. Als de zorgverzekeraar de aanvraag accepteert, ontvangen wij de machtiging. Benieuwd naar de vergoedingen per verzekeraar? Kijk ons overzicht van vergoedingen per verzekeraar!

Eigen bijdrage

Voor semi-orthopedische schoenen is een eigen bijdrage vastgesteld. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en het gekozen verzekeringspakket moet u deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk zelf betalen. De hoogte van de eigen bijdrage verandert jaarlijks. U kunt hiernaar bij uw zorgverzekeraar informeren. Daarnaast vallen de schoenen in het basis pakket en zal uw eigen risico ook aangesproken worden door uw zorgverzekeraar.

In bepaalde gevallen vervalt de eigen bijdrageregeling voor bewoners van AWBZ-instellingen.

Wissel- en herhalingspaar

Over het algemeen vergoeden de zorgverzekeraars op zijn vroegst drie maanden na het verstrekken van het eerste paar een extra paar schoenen als wisselpaar. De wijze waarop zo’n wisselpaar moet worden aangevraagd verschilt per verzekeraar. In uw polisvoorwaarden kunt u daar meer informatie over vinden.

Het eerste paar semi-orthopedische schoenen mag na enige tijd, indien noodzakelijk, vervangen worden door een herhalingspaar. De termijn die daarvoor geldt, verschilt per verzekeraar. In sommige gevallen is een nieuwe aanvraag door de behandelend specialist nodig, in andere gevallen niet. Ook dit is terug te vinden in uw polisvoorwaarden.

Voor kinderen tot zestien geldt een herhalingsperiode van negen maanden. In verband met snelle groei of slijtage kan eventueel eerder een herhalingspaar worden aangevraagd. Zowel voor wissel- als voor herhalingsparen geldt een eigen bijdrage.

Als er een nieuw paar schoenen nodig is omdat de medische indicatie is veranderd, is tussentijdse vergoeding ook mogelijk. Hiervoor hebben wij dan een nieuw aanvraag formulier nodig van uw specialist of behandelend arts.

Aanmeten van de schoen

Voor een semi-orthopedische schoen wordt het voorschrift van de specialist vertaald in een voor u passende oplossing. Hiervoor doen we onderzoek naar uw voeten en uw looppatroon en bespreken we graag uw persoonlijke voorkeuren. De duur van deze afspraak is ongeveer een uur. Tijdens deze afspraak nemen we de maten van uw voeten op en maken een blauwdruk. Daarna kunt een keuze maken uit de verschillende schoenen.

De Nimco lijn:

Semi orthopedische heren schoenen Semi orthopedische dames schoenen Semi orthopedische kind schoenen

Leveringstermijn

Doorgaans is de levertermijn 4 weken na aanmeten.

Wen periode

Tijdens het adviseren, aanmeten, passen en afleveren van semi-orthopedische schoenen is veel aandacht besteed aan de juiste pasvorm. Er zit voldoende ruimte in de schoen om drukplekken te voorkomen. Ook is er rekening mee gehouden dat de voet van vorm verandert tijdens het zitten, staan en lopen. Toch zal het leer van de schoen zich geleidelijk aan moeten passen aan de vorm van uw voet. Ook de voet zelf moet wennen aan een nieuwe stand of ondersteuning. Om het draagcomfort van de schoenen zo groot mogelijk te maken is het belangrijk om het gebruik in het begin niet te forceren.

Het nieuwe paar schoenen moet met zorg worden ingelopen, waarbij u regelmatig afwisselt met een ander paar. Omdat niet elke voet even kwetsbaar is, duurt het inlopen bij de een langer dan bij de ander. Bij de aflevering van uw schoenen wordt verteld, welk inloopschema u het best kunt gebruiken. Belangrijk is dit schema zorgvuldig te volgen.

Direct na het lopen moeten de voeten steeds worden gecontroleerd op drukplekken. Deze controle is met name voor diabetici van belang.

Controle van de nieuwe schoenen

Als u, ondanks het goed volgen van het inloopschema, toch niet kunt wennen aan de nieuwe schoenen, is het verstandig binnen enkele weken terug te komen voor extra controle. Houd wel rekening met een gewenningsperiode van twee weken of langer, afhankelijk van uw individuele tempo van inlopen. Als er drukplekjes ontstaan waarbij de huid dreigt te beschadigen, dan moet u zo spoedig mogelijk terugkomen. Deze controle is uiteraard gratis, zelfs als er aanpassingen aan uw schoenen nodig zijn.

Als alles naar wens verloopt adviseren wij om semi-orthopedische schoenen jaarlijks kosteloos te laten controleren op pasvorm, functionaliteit en draagcomfort.

Reparatie van de schoen

Het is belangrijk om de schoenen goed te onderhouden. Het kan toch zijn dat er een reparatie nodig is. Tijdens onze spreekuren kunt u uw maatschoenen voor reparatie aanbieden. Na telefonisch overleg kan de reparatie soms worden uitgevoerd terwijl u wacht.

Uw mening is belangrijk voor ons

Hebben wij u geholpen met een nieuw paar semi-orthopedische schoenen of een reparatie? Wij stellen het zeer op prijs als u uw ervaring met ons wilt delen en de tijd wilt nemen om op onze website uw mening te geven. Wilt u dat uw mening ook zichtbaar is voor onze andere klanten, kunt u ook een referentie invullen  Alvast hartelijk dank!