Gevolgen van een doorgezakte voet

De gevolgen van een doorgezakte voet kunnen zeer vervelend zijn. Een voet is doorgezakt wanneer de voetboog is ingezakt. De onderkant van de voet wordt dan ook steeds platter. Nu zou je zeggen dat er dan een platvoet ontstaat, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Een doorgezakte voet heeft namelijk de neiging om naar binnen te kantelen waardoor de loophouding verkeerd wordt. Een platvoet is vaak van zichzelf niet een verkeerde houding, maar vooral een aangeboren situatie. De positie en lde oophouding kan bij een platvoet vaak nog gewoon goed zijn, terwijl dit bij een doorgezakte voet vrijwel altijd een negatief effect heeft op de loophouding.

Symptomen van een doorgezakte voet

Waar veel mensen last van hebben als ze een doorgezakte voet hebben, zijn vermoeide voeten en klachten aan spieren en pezen. De loophouding kan door het doorzakken veranderen en als gevolg daarvan worden spieren en pezen in je lichaam anders belast. Dit kan naast de voeten ook de knieën, heupen, tot zelfs de rug en nek beïnvloeden. Niet alleen spieren en pezen kunnen pijn gaan doen. Bij het doorzakken van de (voor)voet, zakken de kootjes van de voet in en komen ze dichter bij elkaar te staan. Het kan gebeuren dat zenuwen, die tussen de kootjes liggen, bekneld raken. Stekende pijn en soms gevoelloosheid kunnen dan het gevolg zijn. Dit wordt een Mortonse neuroom genoemd.

Wat zijn de oorzaken?

Een doorgezakte voet kan meerdere oorzaken hebben. Een voetstand is vaak erfelijk bepaald. Door het doorzakken van de voet ontstaat er verhoogde belasting op gewrichten en spieren. Hierdoor kunnen overbelastingsklachten ontstaan in de voet. Ook de leeftijd kan van invloed zijn. Naarmate men ouder wordt zakken de voeten gemakkelijker in. Dit komt doordat de voeten minder sterk worden. Spieren en pezen verslappen hierdoor en verliest de voet zijn houding.

Ondersteuning bij een doorgezakte voet

Een op maat gemaakte steunzool kan de oplossing zijn bij de gevolgen van een doorgezakte voet. De voetboog is namelijk het zwakke punt bij een doorgezakte voet. Hierdoor kunt u het beste steunzolen dragen die de voet onder de boog ondersteunen. Bij OSWE kunnen wij op maat gemaakte steunzolen maken. Hierdoor kan de voet zich namelijk corrigeren naar een juiste houding en de op maat gemaakte steunzolen zorgen ervoor dat de druk van de voet beter wordt verdeeld. Door het dragen van de steunzolen worden uw pijnklachten verminderd en wordt het loopcomfort gestimuleerd. Daarnaast is uiteraard het dragen van goede schoenen van groot belang. De zool van de schoen mag niet te dun zijn. Draag ook geen smalle schoenen of schoenen met hoge hakken. Kies voor schoenen die de voorvoet voldoende ruimte bieden. U kunt ook bij ons terecht voor opmaat gemaakte schoenen.

Maak een vrijblijvende afspraak

Ervaart u veel last tijdens het lopen door de gevolgen van doorgezakte voeten? Wij kunnen u middels steunzolen en op maat gemaakte schoenen helpen om de klachten te verminderen en het loopcomfort te stimuleren. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden die we aanbieden en nemen u mee in onze werkwijze. Maak nu een vrijblijvende afspraak.

Neem contact op